Privat server

Vad krävs för att ha en egen privat server hemma?En egen privat server i ditt hem, kan det vara något? En server var tidigare något som enbart var av intresse för företag, där datalagring och möjlighet till delning av dokument och andra filer tillhörde huvudanledningarna. I takt med att hemmanätverken blivit alltmer populär har dock servern fått ytterligare en uppgift; att fungera som en sorts hubb i det privata hemmet där familjemedlemmarna kan lagra och komma åt data. Här ska vi titta närmare på hur en hemmaserver kan användas och om det verkligen är nödvändigt att äga en sådan. Är det bara en populär pryl eller helt enkelt ett måste?

Börja med hårdvaran

En egen server behöver inte vara en kostsam investering. Det finns hårdvara som inte kostar skjortan och som duger gott i hemmiljön. Ett företag med ofta hundratals anställda ställer höga krav på serverprestanda, medan det i ett hushåll inte alls behöver vara så ”häftig” utrustning – det fungerar med relativt enkla medel. Det är hårdvaran som är första steget. Oavsett vilken typ av hårdvara du använder så är det viktigaste att den är online ständigt. Av precis den anledningen är det inte vettigt att ha en vanlig PC som server, eftersom den sannolikt är avstängd till och från. Satsa med andra ord på en separat ”maskin”.

NAS som hemmaserver

Som server i ett hem fungerar en NAS alldeles utmärkt. Den kopplas enkelt in i routern och konfigureras sedan till att tillåta vissa användare att komma åt innehållet. En NAS kan förses med en eller flera hårddiskar, där du kan lagra data som ska delas ut i ditt lokala nätverk. Här kan du samtidigt se till att du har backup på din information, genom att använda dig av två hårddiskar som speglas med varandra. För att komma åt NAS:en och dess innehåll installerar du en särskild programvara på din PC eller annan enhet. Du kan också konfigurera den så att du kommer åt innehållet när du inte är hemma.